europom

Europom®

Europom is sedert 1989 een samenwerkingsverband, door de NBS in het leven geroepen, tussen een aantal vrijwilligersverenigingen uit verschillende Europese landen, met als voornaamste doelstelling het behoud, de promotie, de studie en de pomologie van streekeigen fruitrassen.

Al het kleinste appeltje van Europa gezien? Al de dikste peer gevoeld? Ken je nog de Dubbel Flip? Zegt de Rode Zomercalville met zijn rood dooraderde vlees en zijn herkomst uit de middeleeuwen je nog wat?

Jaarlijks wordt door één van de leden een internationaal treffen georganiseerd met:

Europom® 2019

Tijdens het weekend van 19 en 20 oktober organiseert NBS, van 10 u. tot 17 u., de grootste internationale fruittentoonstelling: Europom®! We maken er deze keer een echte fruithappening van waar zowel de geïnteresseerde fruitliefhebber als gezinnen of toevallige bezoekers een leuke en leerrijke fruitdag kunnen beleven. Op zondag 20 oktober is het pluk- en raapevenement ‘Bilzen de boom in’ ook te gast op Alden Biesen en bundelen we de krachten om er voor iedereen een fruitige en sappige uitstap van te maken!
Europom®

Reeds 35 jaar lang streeft de NBS voor het behoud, de heraanplant en de waardering van onze hoogstamboomgaarden met hun traditionele variëteiten. In 1989 werd er met gelijkgestemde buitenlandse organisaties het consortium Europom® opgericht, een samenwerkingsverband tussen een aantal vrijwilligersverenigingen uit verschillende Europese landen, met als voornaamste doelstelling: het behoud, de promotie en de studie van streekeigen fruitsoorten en -variëteiten. Jaarlijks wordt Europom® door een van de leden georganiseerd. Dit jaar is het voor de 7de maal de beurt aan de NBS. We ontvangen zo'n 15-tal Europese delegaties.

Diversiteit is het sleutelwoord
Genetische diversiteit: Samen met de internationale deelnemers tonen we de enorme diversiteit aan variëteiten (meer dan 1.000!) van appels, peren, noten, kweeperen, mispels en zelfs nog kersen en pruimen. Sommigen zullen zeker nog nostalgische herinneringen oproepen, denk maar aan de Sterappel, Franse Bellefleurs, IJzerappels, Dubbel Flippen, Spikkelpeer, maar ook de Curé (Pastoorspeer), het Zijden Hemdje, Worcester Pearmain …
Als variëteit van het jaar 2019 stellen we u de opvallende appel ‘Snell-appel’ voor.
Een enorm dikke sapappel uit de regio van Sint-Truiden, ook ‘Baron de Pitteurs’ genoemd.
Diversiteit aan smaken en fruitverwerking: NBS zou NBS niet zijn, mochten we jullie niet willen verwennen met allerlei ambachtelijk bereide fruitbereidingen. Onder het motto ‘een doel voor iedere variëteit’ laten we de bezoekers kennismaken met lekkers gemaakt van specifieke fruitvariëteiten: unieke Boskoopkoeken, appel-perensap, Jalerosap, warme appel-gemberdrank van Keuleman en Sterappel ... Uw smaakzintuigen zullen geprikkeld worden bij de fruitproefstand, waar we uiteraard deze variëteiten ook te koop aanbieden.
Op afzonderlijke standen presenteren we het proces van het stroop en gelei maken. We laten u proeven van de Champion kweepeergelei en de variëteitenstropen van
Dubbel Flippen, Korsoneisperen, Légipont, Mirabellen, Hedelfinger kersenstroop en de appelstropen Sterappel-Keuleman, Sterappel-Boskoop …
Biodiversiteit: Een wandeling door de boomgaarden van Alden Biesen laat de bezoekers kennismaken met een ware oase aan biodiversiteit. De kinderen zoeken naar boomholtes, de insecten in het dode hout, mossen en korstmossen op de bomen … en leren de maretakken kennen die zich innestelen in de dikke takken van de appelbomen. Met deze ervaringen trekken ze naar de knutselhoek om creatief de boomgaard van hun dromen te ontwerpen.


Extra activiteiten
-Gratis ritjes met de ‘NBS-Pomexpress’ doorheen de boomgaarden en het kasteeldomein van Alden Biesen laten jullie genieten van de omgeving: doorlopend van 10 u. tot 17 u.
-Iedereen die thuis fruitvariëteiten heeft van appel of peer en de namen niet kent, kan enkele vruchten meebrengen naar de determinatiestand. Hier zullen onze specialisten trachten ze met de juiste naam te identificeren. Speciale zaailingen of vondsten kunnen natuurlijk ook aangeboden en beoordeeld worden.
-Advies- en educatieve stand over het belang van de boomgaard voor landschap en natuur, de variëteitenkeuze, boomvormen, aanplantadvies en verzorgingstips. De ‘appeldokter’ kan jullie wat meer vertellen over ziektes, belagers en de ‘nuttigen’ die we in de boomgaarden aantreffen.
-Demonstratie- en infostand over leivormen met de geschikte variëteiten.
-Boeken en materialen over fruit, boomgaardbeheer … moderne en historische werken, met mogelijkheid tot aankoop.
- ‘Bilzen de boom in’, dit pluk- en raapevenement vindt plaats i.s.m. Europom® op zondag 20 oktober op de evenementenweide van Alden Biesen. NBSW vzw perst met haar Sapmobiel® de hele dag de appels die de deelnemers aan dit evenement uit de boomgaarden rapen; dit evenement is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk.


Bilzen de boom in
Tijdens ‘Bilzen de boom in’ vinden er speciale acties plaats in en rond de boomgaard, die maken dat er voor de hele familie vanalles te beleven valt: taartbakwedstrijd, oorwormpotjes knutselen, wedstrijd langste appelschil, klimparcours, kruisboog schieten, mogelijk heid tot picknicken in de boomgaard met streekproducten, pendeldienst van station Bilzen tot Alden Biesen … Dit initiatief is een samenwerking tussen de stad Bilzen, het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, Agentschap Natuur en Bos en NBS.
We verwelkomen u graag op Europom® (zaterdag 19 en zondag 20 okt.) en ‘Bilzen de boom in’ (enkel zondag). Gratis inkom en gratis parking voor beide initiatieven!

Praktische informatie:

Locatie: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen, België

Van 19 tot 20 oktober 2019, 10 - 17 u.

F
D
E

© 2014 NBS